Καιρός: Χειμώνα με περισσότερες χιονοπτώσεις, λόγω πολικής δίνης

Τα πρώτα στοιχεία για αδύναμη πολική δίνη, οδηγούν σε συμπεράσματα για έναν χειμώνα με περισσότερες χιονοπτώσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη...

Καιρός: Χειμώνα με περισσότερες χιονοπτώσεις, λόγω πολικής δίνης

Τα πρώτα σημάδια για τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας είναι αρκετά… κρύα και οι αναλύσεις ξένων μετεωρολόγων δείχνουν περισσότερες χιονοπτώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Τα τελευταία δεδομένα εποχικών προβλέψεων του ECMWF μόλις κυκλοφόρησαν και αρχίζουν να δείχνουν μερικά πραγματικά συναρπαστικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την ανάλυση των μετεωρολόγων του Severe Weather, κοιτάζοντας την Ευρώπη, ο πιο ενδιαφέρων μήνας των χειμερινών προβλέψεων είναι ο Ιανουάριος του 2026. Και αυτό, διότι η πρόγνωση ανωμαλίας πίεσης, δείχνει ένα ευρύ μοτίβο αποκλεισμού υψηλής πίεσης πάνω από το βορρά. Καθώς ένας αντικυκλώνας περιστρέφεται δεξιόστροφα, αυτό σημαίνει μια ψυχρότερη βόρεια έως βορειοανατολική ροή σε όλη την ήπειρο.

Μπορούμε να το δούμε αυτό στην πρόγνωση θερμοκρασίας παρακάτω, η οποία δείχνει κανονικές έως ψυχρότερες θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Οι προβλέψεις συνήθως υποτιμούν τις ψυχρές ανωμαλίες τόσο μακριά, οπότε είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι ένα τέτοιο μοτίβο πίεσης θα φέρει ευρύ ψυχρότερο καιρό πάνω από τη σημαδεμένη περιοχή.

Τόσο ο αποκλεισμός υψηλής πίεσης πάνω από τη βόρεια Ευρώπη όσο και πάνω από τις πολικές περιοχές είναι σαφείς ενδείξεις μιας ασθενούς ή διαταραγμένης κυκλοφορίας και μιας ασθενέστερης πολικής δίνης.

Μια ασθενέστερη πολική δίνη είναι συνήθως πολύ πιο επιρρεπής σε κατάρρευση πλήρους κλίμακας λόγω της αυξημένης πίεσης και θερμοκρασίας στη στρατόσφαιρα, όπως φαίνεται νωρίτερα παραπάνω. Αυτό μπορεί να είναι ένα κύριο γεγονός της χειμερινής περιόδου, φέρνοντας ή επεκτείνοντας τις κρύες μέρες και τις χιονοπτώσεις για αρκετές εβδομάδες.

Ένα σωστό συμβάν κατάρρευσης πολικής δίνης ονομάζεται ξαφνική στρατοσφαιρική θέρμανση (SSW). Βασικά, σημαίνει μια ισχυρή αύξηση της θερμοκρασίας και της πίεσης στη στρατόσφαιρα και μια επακόλουθη κατάρρευση της κυκλοφορίας της πολικής δίνης.

Ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός καταγράφηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Τι σημαίνει όμως ένα τέτοιο γεγονός για τον καθημερινό μας καιρό στην επιφάνεια; Mπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσουν τα αποτελέσματα από τη στρατόσφαιρα στα χαμηλότερα επίπεδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνήθως εξετάζουμε τις εβδομαδιαίες περιόδους μετά από ένα τέτοιο γεγονός για να εντοπίσουμε τις προκύπτουσες αλλαγές του καιρού.

Κοιτάζοντας τις χιονοπτώσεις μετά από γεγονότα υπερθέρμανσης της στρατόσφαιρας και σπασίματος της πολικής δίνης, μπορούμε να δούμε χιονοπτώσεις άνω του μέσου όρου σε μεγάλο μέρος των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών. τις μεσοδυτικές πολιτείες και την Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στις αλλαγές πίεσης μετά από μια στρατοσφαιρική θέρμανση που επιτρέπουν στον ψυχρότερο αέρα μια ευκολότερη πορεία προς το νότο και σε αυτές τις περιοχές.

Μια αδύναμη πολική δίνη μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον χειμερινό καιρό στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Ευρώπη. Σε μια αρνητική εποχή QBO, οι πιθανότητες κατάρρευσης μιας πολικής δίνης αυξάνονται, γι ‘αυτό παρακολουθούμε πάντα στενά τις αναπτυσσόμενες ανωμαλίες του ανέμου πριν ξεκινήσει μια χειμερινή περίοδος.

Με ισχυρές ενδείξεις για μια ασθενή πολική δίνη το 2025/2026, η πιθανότητα αυξάνεται για ψυχρότερες χειμωνιάτικες ημέρες και περισσότερες χιονοπτώσεις πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τμήματα της Ευρώπης.

Πηγή: Severe Weather