Καιρός: Προειδοποίηση Κολυδά. Μελτέμι εν μέσω καύσωνα. Πώς θα λειτουργήσει;

Νέα ανάλυση από τον πρώην διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, για τον καύσωνα και το μελτέμι που ξεκινά από Πέμπτη και -κυρίως- την Παρασκευή.

Καιρός: Προειδοποίηση Κολυδά. Μελτέμι εν μέσω καύσωνα. Πώς θα λειτουργήσει;

Αναλυτικά όσα γράφει ο Θοδωρής Κολυδάς:

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΤΕΜΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
✅Εν μέσω καύσωνα ενισχύονται οι άνεμοι από την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αιγαίο, αυξάνοντας την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών ιδιαίτερα σε Κυκλάδες, Ανατολική Στερεά, Νότια Εύβοια και ΒΑ Αττική.
✅Παρότι το μελτέμι λειτουργεί ως μηχανισμός φυσικής “ψύξης” κυρίως στο Αιγαίο και τις προσήνεμες περιοχές, δεν καταφέρνει να αναχαιτίσει το θερμικό μέγιστο στις ηπειρωτικές κλειστές πεδιάδες, αλλά συμβάλλει στην αποδρομή του καύσωνα από το Σάββατο και μετά.
✅Την Παρασκευή και το Σάββατο θα έχουμε κορύφωση του μελτεμιού με 6 μποφόρ γενικευμένα στο Αιγαίο, 7 μποφόρ κατά τόπους (σε Κεντρικές Κυκλάδες, Καρπάθιο) ενώ στην Αττική και το Ανατολικό Αιγαίο θα υπάρξει πτώση της υγρασίας και ανακούφιση, κυρίως στα ανατολικά και παραθαλάσσια. Σε περιοχές προσήνεμες στους βοριάδες, η θερμοκρασία δεν θα πέσει άμεσα λόγω κατάβασης θερμών μαζών με Föhn-effect.