Καιρός: Τσατραφύλλιας για κόλπο της Σύρτης – Εργαστήρι παραγωγής χαμηλών
Νέα ενημέρωση από τον Γιώργο Τσατραφύλλια για το βαρομετρικό χαμηλό Byron και τον κόλπο της Σύρτης που δίνει ισχυρές κακοκαιρίες...
Αναλυτικά όσα έγραψε ο Γιώργος Τσατραφύλλιας:
“Βύρων….Το χαμηλό που γεννήθηκε στον κόλπο της Σύρτης και μας “έπνιξε”…”
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
👉Πλημμύρες, κατολισθήσεις ,μεγάλα ύψης βροχής και πολλές καταστροφές δημιούργησε στο πέρασμά του ο “Βύρων”.
✅Τα χαμηλά από τον κόλπο της Σύρτης (Gulf of Sidra lows) είναι ένας κλασικός μηχανισμός κυκλοφορίας της ανατολικής Μεσογείου και συχνά παίζουν σημαντικό ρόλο στις χειμερινές και φθινοπωρινές κακοκαιρίες της Ελλάδας.
🎯Να θυμίσω ότι ένα τέτοιο βαρομετρικό χαμηλό ήταν και ο “Ιανός” που ξεκίνησε ως βαρομετρικό χαμηλό το Σεπτέμβριο του 2020 , στη συνέχεια απέκτησε τροπικά/υποτροπικά χαρακτηριστικά καθώς κινούνταν πάνω από τη ζεστή θάλασσα και τον καθόρισε ως Medicane (Mediterranean Hurricane / Μεσογειακός κυκλώνας).
👉Γιατί όμως ο κόλπος της Σύρτης λειτουργεί σαν φυσικό εργαστήριο παραγωγής μεσογειακών χαμηλών ;
📍Τα χαμηλά στον Κόλπο της Σύρτης δημιουργούνται επειδή εκεί συναντώνται τρεις βασικοί μηχανισμοί που ευνοούν τη γένεση βαρομετρικών χαμηλών:
📌 Έντονη θερμική αντίθεση ξηράς–θάλασσας.
Η βόρεια Λιβύη (έρημος) θερμαίνεται πολύ σε σχέση με τη Μεσόγειο.Όταν μια ψυχρότερη αέρια μάζα από την Ευρώπη κατέβει προς τη ΝΑ Μεσόγειο, συναντά: πολύ θερμή ξηρά (άνωθεν Σαχάρας), σχετικά θερμή θάλασσα (Κόλπος Σύρτης). Αυτή η μεγάλη αντίθεση θερμοκρασίας ευνοεί την ανάπτυξη κυκλογένεσης.
📌 Παροχή υγρασίας από τη Μεσόγειο.
Η περιοχή της Σύρτης βρίσκεται πάνω από τα θερμότερα νερά της Κεντρικής Μεσογείου.Η θάλασσα δίνει:υγρασία,λανθάνουσα θερμότητα, που είναι «καύσιμο» για την εμβάθυνση των χαμηλών.
📌 Αλληλεπίδραση με ανώτερη ατμοσφαιρική διαταραχή.
Συχνά από τα δυτικά–βορειοδυτικά περνά ένα: trough, ψυχρή λίμνη, ή jet streak, που δημιουργεί ανωμετωπική σύγκλιση και ενισχυμένη άνοδο του αέρα.
Όταν αυτή η ανώτερη διαταραχή «πατήσει» επάνω στη θερμική αντίθεση της Λιβύης, το χαμηλό αναπτύσσεται ραγδαία.
Να θυμίσω Η Ελλάδα βρίσκεται ακριβώς στην “πύλη” των Μεσογειακών κυκλογενέσεων αφού είναι στο σημείο όπου:
η θερμή Μεσόγειος, η ψυχρή Ευρώπη, ο αφρικανικός αέρας και ο jet stream συγκρούονται.
⚠️Αυτό κάνει την περιοχή μας ιδιαίτερα ευάλωτη σε εξάρσεις έντονου καιρού.
Ακολούθησε το dokari.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις