Αυξάνουν τη χοληστερίνη τα αυγά; Μύθος ή αλήθεια;

Τα αυγά είναι μια τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, η ενοχοποίησή τους ωστόσο για αύξηση της χοληστερίνης έχει οδηγήσει αρκετούς στον αποκλεισμό ή τον σημαντικό περιορισμό τους.

Ένα αυγό απαρτίζεται από τρία μέρη. Τα δυο πιο σημαντικά είναι ο κρόκος και το ασπράδι. Ο κρόκος περιέχει το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών ουσιών. Το ασπράδι αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνη, την αλβουμίνη.

Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή μετάλλων και βιταμινών. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φυλλικό οξύ, ενώ περιέχουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Επίσης το ασπράδι των αυγών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, καθώς περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Ένα βραστό αυγό (περίπου 50γρ.) περιέχει κατά μέσο όρο 77,5 θερμίδες, 6,3γρ. πρωτεΐνης, 5,3γρ. λίπους, 0,56γρ. υδατανθράκων και 212mg χοληστερίνης.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε χοληστερίνη τα αυγά είναι αρκετά παρεξηγημένα, στο πλαίσιο της γενικευμένης οδηγίας για αποφυγή τροφίμων που αυξάνουν την χοληστερίνη.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει μόλις το 20% της χοληστερόλης που χρειάζεται από τις τροφές, ενώ το υπόλοιπο 80% το συνθέτει μόνος του.

Ακολουθήστε το Dokari στο κανάλι μας στο YouTube

Exit mobile version