Αλλαγή ώρας 2021! Τι ώρα είναι; Προσοχή, μην μπερδευτείτε

Αλλαγή ώρας 2021! Τι ώρα είναι; Προσοχή, μην μπερδευτείτε

Αλλαγή ώρας: Άλλαξε η ώρα και επέστρεψε στην θερινή σήμερα, Κυριακή 28 Μαρτίου.

Σήμερα, Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 άλλαξε η ώρα και γυρίσαμε τους δείκτες των ρολογιών μια ώρα μπροστά.

Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών έδειξαν 04:00.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Αυτή θα ήταν θεωρητικά η τελευταία φορά που θα γυρίσαμε τα ρολόγια μας μιας και στην Ευρώπη άνοιξε η συζήτηση για να επιλέξει κάθε χώρα ποια ώρα επιθυμεί να κρατήσει. Ωστόσο, ήρθε ο κορονοϊός και αυτό το ζήτημα έμεινε πίσω, μιας και οι ευρωπαϊκές χώρες -αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης- έβαλε το θέμα της αλλαγής ώρας στον «πάγο».

Για την ιστορία, η κατάργηση της διπλής εναλλαγής της ώρας έχει μείνει στο Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρώπης. Έχει ήδη γίνει μια πανευρωπαϊκή διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια κατατέθηκε σχετική πρόταση η οποία άφηνε το ελεύθερο στις χώρες της ΕΕ να αποφασίσουν σε ποια ώρα θέλουν να παραμείνουν. Η πρόταση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα ενώπιον του συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ.

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε. Αργότερα, κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.