Σκίμπε: «Θέλω την στήριξη σας»

Σκίμπε: «Θέλω την στήριξη σας»

Το μεσημέρι της Τετάρτης (4/11) η ΕΠΟ καλωσόρισε τον νέο τεχνικό ηγέτη της Εθνικής Ανδρών, Μίκαελ Σκίμπε, ο οποίος ζήτησε την στήριξη των Ελλήνων... προκειμένου η «γαλανόλευκη» να πρωταγωνιστήσει ξανά στις μεγάλες διοργανώσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Γερμανού προπονητή, κατά την επίσημη παρουσίασή του: «Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας. Όπως είπα και την περασμένη εβδομάδα, είναι τιμή για μένα να αναλάβω προπονητής της Εθνικής Ελλάδας. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια να βοηθήσω την Εθνική για να προοδεύσουμε και να καταφέρουμε να παίξουμε καλύτερα από ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια. Από το 2000 με το 2004 ήμουν βοηθός στην Εθνική Γερμανίας και είχα πάνω από 50 συμμετοχές στο πόστο αυτό, οπότε διαθέτω την εμπειρία να προπονήσω μία Εθνική ομάδα. Θα ήθελα την υποστήριξη όλων των Ελλήνων στην ομάδα μας και θα προσπαθήσουμε να κερδίζουμε σε όλα τα παιχνίδια», τόνισε και απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Για το αν έχει μιλήσει με τον Ότο Ρεχάγκελ ή αν σκοπεύει να το κάνει: «Δεν έχω μιλήσει μαζί του. Σκοπεύω να το κάνω μετά τους δύο αγώνες της Εθνικής. Ήμουν την ίδια περίοδο προπονητής στη Γερμανία που εκείνος ήταν στην Ελλάδα. Θα συζητήσουμε μετά τους δύο αγώνες».

Για το τι γνωρίζει για το υλικό της «γαλανόλευκης»: «Είδαμε με τον Κώστα Τσάνα τους τελευταίους αγώνες, αναλύσαμε τους αγώνες και γνωρίζω πολλούς διεθνείς από τη συμμετοχή τους στα ξένα πρωταθλήματα, όμως ξέρω και παίκτες που συμμετέχουν στις μεγάλες ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος».

Για το αν θα θυσίαζε το ελκυστικό ποδόσφαιρο στο βωμό του αποτελέσματος για να συμμετάσχει η Εθνική στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση: «Καταρχάς μιλάμε για μια νέα αρχή. Όλοι οι παίκτες πρέπει να αναλαμβάνουν την ευθύνη μετά από μία αποτυχία. Σκοπεύω να αλλάξω το παιχνίδι της Εθνικής. Έχουμε καλούς αμυντικούς και δεν είμαστε τόσο δημιουργικοί. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε πιο επιθετικά, αλλά μαζί με τους συνεργάτες μου θα επιχειρήσουμε να φέρουμε καλά αποτελέσματα».

Για τα κριτήρια επιλογής του για τους παίκτες που θα καλεί στην αποστολή σε σχέση με τους προκατόχους του: «Πρώτα από όλα πρέπει να είναι σε καλή φυσική κατάσταση. Είναι σημαντικό όταν παίζεις στα προκριματικά διοργάνωσης να έχεις και τη σωστή νοοτροπία στον αγωνιστικό χώρο. Θέλω ποδοσφαιριστές σε καλή φυσική κατάσταση και ταυτόχρονα να είναι έμπειροι».

Για την νοοτροπία του όσον αφορά το ρόστερ, αφού ο Ρεχάγκελ και αργότερα ο Σάντος είχαν τη νοοτροπία του «κλειστού κλαμπ»: «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα "κλειστό κλαμπ" με 25 – 30 παίκτες, στους οποίους πρέπει να δείχνω εμπιστοσύνη. Δεν είναι καλή ιδέα να προσθέτεις συνέχεια νέα πρόσωπα κάθε δύο μήνες, όταν συναντιόμαστε για έξι με οχτώ μέρες. Ακόμα και αν υπάρχουν τραυματίες ή είναι κάποιος τιμωρημένος είναι πολύ σημαντικό να δουλεύεις με παίκτες που ξέρεις και να μην χρειάζεται κάθε φορά να μαθαίνεις και άλλους. Όμως αν κάποιος νέος παίκτης κάνει πολύ καλή πορεία σε κάποιο πρωτάθλημα, τότε θα τον καλέσουμε και σταδιακά θα προσπαθήσουμε να τον περάσουμε στη νοοτροπία μας».

Για τη γνώμη του για το υλικό της Εθνικής, ύστερα από αυτά που είδε σε συνεργασία με τον κ. Τσάνα: «Το σημαντικό είναι να δω τους παίκτες και πώς μπορούν να παίξουν και μετά να δω την τακτική που έχω στο μυαλό μου για την ομάδα. Είμαι χαρούμενος γιατί θα έχω την ευκαιρία να συνεργαστώ για δέκα μέρες με τους παίκτες για τα δύο φιλικά που ακολουθούν με Λουξεμβούργο και Τουρκία».

Για το αν έχει αρκετό χρόνο να προετοιμάσει την ομάδα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου: «Ναι, έτσι νομίζω. Ο χρόνος που απομένει για τον αγώνα με την Κύπρο είναι αρκετός. Η Εθνική θα παίξει δύο αγώνες τον Μάρτιο και θα πάμε στην Αυστραλία, κάτι που θα μας δώσει τη δυνατότητα να είμαστε έτοιμοι για τον πρώτο ματς αγώνα».

Για το γεγονός ότι σχεδόν κάθε χρόνο αποχωρούσε από τους συλλόγους που εργαζόταν σε σχέση με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Εθνική με τις συνεχόμενες αλλαγές προπονητών: «Θα ήθελα να δουλέψω περισσότερο με τις ομάδες αυτές, όμως δύο φορές υπέγραψα συμβόλαιο και χρειάστηκε να το σπάσω για να πάω σε άλλες. Πρόκειται για την Εσκισεχίρσπορ και την Γκρασχόπερς, ίσως να ήμουν πολύ ακριβός για αυτούς τους συλλόγους. Όσον αφορά τη συμφωνία μου με την ΕΠΟ, θεωρώ πολύ σημαντικό για εμένα το γεγονός ότι επέλεξαν εμένα. Θεωρούν πως έχω την εμπειρία να προπονήσω την Εθνική ομάδα».